Prejak franak - ozbiljan problem za Švajcarsku

Bez autora
Aug 23 2011

Švajcarska centralna banka je tokom proteklih desetak dana utrostručila količinu svoje valute na ključnim finansijskim tržištima, u nastojanju da ograniči njen dalji, nepodnošljivo, brz rast.Posle počenog pada, kada je franak oslabio za nekoliko procenata u odnosu na dolar i evro, potkraj ove sedmice "švajcarac" je ponovo bio u usponu i petak je, tokom zaključne trgovine na evropskim berzama, menjan po kursu od 0,7864 dolara, prema prethodnih 0,7941...

Prejak franak - ozbiljan problem za ŠvajcarskuŠvajcarska centralna banka je tokom proteklih desetak dana utrostručila količinu svoje valute na ključnim finansijskim tržištima, u nastojanju da ograniči njen dalji, nepodnošljivo, brz rast.

Posle počenog pada, kada je franak oslabio za nekoliko procenata u odnosu na dolar i evro, potkraj ove sedmice "švajcarac" je ponovo bio u usponu i petak je, tokom zaključne trgovine na evropskim berzama, menjan po kursu od 0,7864 dolara, prema prethodnih 0,7941. Istovremeno, franak je ojačao na 1,132 za evro, dok je prethodnog dana razmenjivan po tečaju od 1,138 za zajedničku valutu 17 članica Evropske unije.

Eksperti kažu da je osnovni razlog novog uzleta franka zabrinutost investitora od moguće, nove, recesije u SAD , ali i izveštaja da nekim velikim evropskim bankama preti talas nelikvidnosti.

Jačanje franka je, sve dok nije postalo ovog leta "galopirajuće", manje-više odgovaralo Švajcarcima, posebno velikim bankarskim divovima kakvi su banke UBS sa više od 78 hiljada zaposlenih i Kredi sui sa personalom koji je približno upola manji u odnosu na UBS.

Situacija je sada, međutim, znatno nepovoljnija, jer su se na "udaru" prejakog franka našle tradicionalno jake i izvozno usmerene švajcarske privredne grupacije, pre svega proizvođači lekova i druge farmaceutske robe, fabrike satova i raznih luksuznih proizvoda, industrija mleka i melečnih prerađevina. Turizam je, takođe, na udaru jer su te usluge sada za strance znatno skuplje nego ranije.

Svi navedeni i mnogi drugi proizvodi postali su sada preskupi za kupce u Evropi i širom sveta i otuda ne čudi nastojanje Centralne banke Švajcarske da obimnom tržišnom intervencijom obuzda dalji "skok" franka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik